Meny Stäng

Dionaea

Dionaea muscipula – Venus’ flugfälla.
Det finns bara en venusflugfälla, den är den enda arten i sitt släkte. dock kan man få tag i många intressanta varianter av den.
Allt ifrån helröda sorter som ’akai ryu’, sorter med väldigt stora fällor som ’B52’ eller ’south west giant’, helgröna som ’grün’ och ’justina davis’,
några med intressanta ”tänder”, ’dentate’, ’fused tooth’, och sorter som ser allt för löjliga ut för mig, som ’wacky traps’, ’cupped trap’, och ’alien’…

När de gäller odling, hur gör man då? Ställer plantan i ett fönster och matar med köttbitar? nej du.
Venusflugfällan växer naturligt i mossar i north carolina och south carolina mitt i östra USA, tror du att klimatet där är samma som i ett fönster?
Temperaturen där är runt 30C på högsommaren, ner till ett par minusgrader på vintern.
De vill ha väldigt mycket ljus, och bör vara utomhus. om de får för lite så blir bladen avlånga och fällorna små och bleka. det är mycket möjligt att de kan klara svenska vintrar om de täcks med
ett växthus, löv, mycket snö, eller kanske en specialbyggd låda av frigolit eller något.
om man vill vara säker på att de klarar sig så bör man se till så de inte fryser.
Till exempel kan man placera dem i ett garagefönster där det inte blir för kallt, eller i ett uppvärmt växthus som inte fryser.
I värsta fall kan de ställas i kylskåpet över vintern.

Nya ”studier”, eller snarare folk som testar nya grejer, har kommit på att de inte behöver vintervila för att överleva. Så länge de får gott om ljus hela året. Själv har jag inte testad detta än, men det är väl värt ett försök.

flugfälla i ”viloläge”

På våren blommar venusflugfällan. Det brukar rekommenderas att man klipper av blomstjälken, då det tar en väldig massa energi att sätta frö.
Om de får blomma så är det troligt att tillväxten kommer sakta ned en del i allt ifrån ett par månader till ett par år, beroende på hur växten mår.

Hur växtens fällor fungerar är väldigt intressant, de har runt 3 små hår på varje sida av fällan.
Två av dessa behöver nuddas inom cirka 20 sekunder för att fällan ska stängas.
Men fällan stängs inte helt, den lämnar små öppningar mellan ”tänderna”. Detta släpper små kryp som inte är värda att slösa tid på.
Håren behöver behöver nuddas många fler gånger för att fällan ska stängas helt och börja smälta sin måltid.
Om man vill mata växten med dött foder kan man simulera detta genom att försiktigt klämma på fällan någon gång per sekund, i runt en minut.
Matbitarna bör inte vara större än ca. en tredjedel av fällans insida.

Peta inte i fällorna om du inte matar den, de kan bara stängas några få gånger var…